Är det dags att skingra molnen och få en klarare vy?

Ursäkta den vitsiga rubriken… men IaaS, PaaS, SaaS, True-, Private-, Community-, Public- och Hybridcloud. Det finns många heta uttryck som många leverantörer menar ska leda till enklare ägarskap, effektivare administration och billigare drift. Men blir det alltid så?

Finns det bra och dåliga sätt att närma sig molnet? Vår erfarenhet av system för konsolidering, rapportering och analys säger att det fortfarande finns många lösningar och system som är effektivast och billigast att köra ”on-premise”. Vi tror att molnet är framtiden, men frågan är hur lång tid det kommer att ta innan vi är där inom alla områden?

De flesta systemleverantörer lägger ner stora resurser på att skapa lösningar som ska vara enkla att driftsätta i moln-miljö, men utvecklingen går fort och det är inte alltid man satsar på rätt häst. Hur vet man vilken teknologi, driftsättningsmodell och servicemodell som långsiktigt är bäst? Vad händer när licensmodellerna förändras? Vilken/vilka open source/stack lösningar ska man satsa på? Hur kommer de stora kommersiella molnleverantörerna agera? Det finns betydligt fler frågor än svar i dagsläget.

Många nya systemleverantörer har utgått ifrån molnet när de designar sin lösning. Oftast tar de då hänsyn till för dem eventuella yttre beroenden, exempelvis vilken plattform utvecklar man systemet för? Vilken databas ska användas för att optimera både prestanda och kostnad?

Leverantörer med befintliga system som ursprungligen utvecklades som client-server lösningar har andra utmaningar. Ska man exempelvis köra via Azure, AWS eller annat datacenter? Här kommer en helt annan typ av frågeställningar in, bland annat runt licenskostnader eftersom man då kan vara bunden till en viss leverantör. Hur ser licensmodellerna ut? Licenser kopplat till virtuella resp. fysiska servers är också det en utmaning som gör att vissa faktiskt väljer fysiska servrar framför virtuella för att inte hamna i en ohållbar licenssituation med krav på dubbla licenser osv.

I en molnlösning är det ofta flera olika leverantörer som behöver ha sin del av kakan. Lagring, databaslicenser, nätverk/infrastruktur, backup, applikationslicenser, serverdrift och lokaler. Alla leverantörer behöver en viss marginal.

Med tanke på komplexiteten och utmaningarna kan det som enskild systemkund vara svårt att se omfattningen av vad det innebär att gå från on-premise till molnlösning. Här är det viktigt att systemleverantörerna är tydliga i sin kommunikation så att man som kund verkligen vet vad det betyder från användar- och kostnadsperspektiv att gå över till en molnlösning för ett specifikt system.

Det finns som sagt många faktorer runt detta och en sak som är säker är att det inte finns en modell som passar alla. Det finns många frågor och beroenden som påverkar hur man som verksamhet bäst hanterar en övergång till molnigare miljö.

Diskussionen runt detta har pågått ett bra tag och kommer sannolikt göra det inom överskådlig framtid.

 

Martin Fransson

Senior Consultant & Partner – DBI Provider

Vill du veta mer?

Vi på DBI Provider vill gärna diskutera denna typ av frågor, så hör gärna av er.

Det här är DBI Provider

Med kompetens och expertis inom våra affärsområden koncernrapportering, business intelligence, verksamhetsplanering och interim kan vi erbjuda fler verktyg för ett enklare, bättre och lönsammare företagande. DBI Provider startades 2013 och idag består vår kundlista av mer än 200 stora organisationer. Vi jobbar mot såväl offentliga sidan som noterade och onoterade organisationer.

Bolagets långsiktiga mål är att skapa ett partnerägt företag med betydande tillväxt organiskt alternativt i kombination med samgåenden /förvärv.

Bästa tänkbara kvalitet, service och leverans

Kontakta oss idag och boka ett möte för att se hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå er fulla potential! Vårt team kommer att arbeta med dig för att utveckla en plan som är skräddarsydd för dina specifika behov och mål.

Tillsammans kommer vi att skapa en heltäckande strategi för att säkerställa din framgång. Vänta inte – hör av dig nu och ta reda på hur vi kan hjälpa dig!

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar, hör av dig till Tina så hjälper hon till! Vi ser fram emot att höra från er.

E-post: Tina Thoned

Telefon: 08 – 128 624 00

Tack! Ditt meddelande har nu skickats
Förlåt! Ditt meddelande kunde inte skickats. Vänligen ring till oss.